Twórca akumulatora litowo-jonowego proponuje lepszą alternatywę

6 marca 2017, 12:02

Jeden z wynalazców akumulatora litowo-jonowego, John B. Goodenough, skończy w bieżącym roku 95 lat, a mimo to nie spoczywa na laurach. Emerytowany profesor University of Texas opracował właśnie nową baterię, zdecydowanie lepszą od swojego wynalazku sprzed lat



Kiedy noworodki zaczynają czuć zimno?

18 czerwca 2010, 10:22

Kiedy noworodki po raz pierwszy odczuwają chłód? By to sprawdzić, naukowcy zbadali myszy. Ustalili, że obwody nerwowe wyczuwające zimno stają się w pełni aktywne dopiero po około dwóch tygodniach życia.


Gwiazdy tworzą się w dżetach z centrym galaktyk

28 marca 2017, 09:38

Po raz pierwszy udało się zaobserwować formowanie się gwiazd w strumieniu materii wyrzucanej przez supermasywną czarną dziurę. Astronomowie od pewnego czasu sądzili, że warunki panujące w takich strumieniach mogą sprzyjać powstawaniu gwiazd, jednak zjawisko takie jest trudne w obserwacji. Jednoznacznie wykazaliśmy, że wewnątrz strumieni powstają gwiazdy – mówi Roberto Maiolino z Uniwersytetu w Cambridge.


Proso rózgowe

Nowy sposób na biopaliwa z ligniny

30 czerwca 2010, 16:58

Biopaliwa, obiecywane jako ekologiczna alternatywa dla produktów z ropy naftowej ciągle nie mogą się przebić. Przeszkody są generalnie dwie: czysto ekonomiczny oraz konkurencja o zasoby z... ludźmi, którzy też potrzebują węglowodanów.


Uderzenie komety zapisane w płaskorzeźbach

25 kwietnia 2017, 11:07

Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu uważają, że płaskorzeźby z megalitycznego słupa ze stanowiska archeologicznego Göbekli Tepe w południowo-wschodniej Turcji stanowią dowód, że młodszy dryas, trwające ponad 1000 lat minizlodowacenie, zapoczątkowało uderzenie komety. Co ważne, na taki właśnie przebieg zdarzeń wskazywały wcześniejsze badania rdzeni lodowych z Grenlandii.


Dolegliwości po inulinie

12 lipca 2010, 13:34

Współczesna dieta obfituje w pozbawione błonnika wysokoprzetworzone pokarmy. Jako że włókna poprawiają m.in. pracę jelit oraz skład ich mikroflory, zaczęto do wielu pokarmów, np. czekolad, deserów mlecznych czy keczupów, dodawać inulinę – polisacharyd należący do fruktanów. Niestety, u niektórych osób jego przedawkowanie prowadzi do niekorzystnych objawów ze strony przewodu pokarmowego, w tym wzdęć, biegunki i nudności.


Kwasy omega-3 w niskich stężeniach w 30 min neutralizują groźne bakterie

22 maja 2017, 15:25

Kwasy tłuszczowe omega-3 są neutralizują wywołujące listeriozę bakterie Listeria monocytogenes.


Picie z przyjaciółmi jest uwarunkowane genetycznie

25 lipca 2010, 22:10

Niektórzy ludzie nigdy nie potrafią odmówić zaproszeniu „na drinka", inni nawet w pijącym towarzystwie zachowują wstrzemięźliwość. Od czego zależy uleganie presji otoczenia w tej materii? Holenderscy uczeni uważają, że mamy to zapisane w genach.


Mitchondria odpowiadają za krwiotworzenie

14 czerwca 2017, 12:28

Mitochondria są nie tylko centrami energetycznymi komórki. Okazuje się, że odgrywają także ważną rolę w krwiotworzeniu (hematopoezie).


Nowe opakowania na leki dla niewidomych

24 maja 2012, 05:54

Alex Broerman i Ashley Ma są studentami wzornictwa przemysłowego na University of Cincinnati. Zaprojektowali opakowania na leki dla osób niewidomych i niedowidzących, będące wspaniałą alternatywą dla drogich rozwiązań, które bazują na nowoczesnych technologiach. Amerykanie złożyli wniosek patentowy, zdobyli też nagrodę w tegorocznej edycji konkursu Innov8 For Health.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy